skip to main | skip to sidebar

Sunday, October 4, 2009

Цусний биохимийн шинжилгээ.Кальц


Кальц нь(Ca , Calcium ) хүний биед ихээр агуулагддаг органик бус элемент.
Кальцийн ач холбогдол
Кальци нь биологийн хувьд хүний биед олон чухал үүрэг гүйцэтгэдэг, үүнд:
зүрхний хэвин хэмнэлийг тогтоон барих зүрхний судасний
судасний системийн хэвийн ажиллагааг хангах
-төмрийн солилцоонд оролцдог, фэрмэнтийн идэвхийг зохицуулдаг
-мэдрэлийн солилцоонд оролцдог, фэрмэнт идэвхийг зохицуулдаг.
-мэдрэлийн системийн хэвийн үйл ажиллагааг хангахад , мэдрэлийн импульсийг
дамжуулхад оролцдог.
-фосфор , кальц 2 нь ясийг бат бэх шүдийн эрүүл байлгадаг.
-цусны бүлэгнэлд оролдог эсийн гадаргийн нэвчэмтгий чадварийг зохицүүлдаг
-дотоод шүүрлийн зарим булчирхайн үйл ажиллагааг хэвийн болгодог
-нойргүйдлээс салахад тусладаг
-булчингийн агшилтанд оролцдог

Кальци нь хүн биенд хоол хүнснээс шингээгдэн ороод ясанд солилцоонд ороод
бөөрөөр дамжин гадагшуулагддаг.

Паратгормон г.м дааврууд болон кальцитриол буюу витамин Д3 нь кальцийг
шингэлт, гадагшлуултыг зохицүүлж байдаг. Кальцийг шингээхийн тулд хүний
биенд хангалттай хэмжээний Д амин дэм агуулагдаж байх ёстой.

Кальцийн цусан дахь хэвийн хэмжээ
Хүний биед дэх дийлэнх кальц буюу 99% шүд , ясанд байдаг бол ердоо 1% нь цусний
сийвэнд агуулагддаг.Цусанд кальц нь дараах байдлаар байдаг , Үүнд:

-чөлөөт буюу ионжсон кальц
-кальцийн лактат , кальцийн фосфат г.м кальцийн нэгдлүүд
-альбуминтай холбогдсон кальци

хүний цусанд 2.15-2.50моль/кальц агуулагаж байхийг хэвийн гэж үзнэ.

Насанд хүрсэн хүн өдөрт 1гр орчим кальцийг хоолоороо авч байх ёстой гэж
үздэг.

Насанд хүрсэн өдөрт 1гр орчим кальцийг хоолоороо авч байх ёстой гэж үздэг.
Кальци нь ээдэм сүү сүүн бүтээгдэхүүн бяслаг шош самар хушга наран цэцгийн
самар ногоон өнгөтэй хүнсний ногоо сармис зэрэг бүтээгдэхүүнд агуулагддаг.Гэхдээ
шоколад , их хэмжээний өөх тос үр тариа зэрэг нь кальцийн шингэлтэнд саад болдог.










0 comments :